Twilighttjej!

Twilight-böckerna är förstås helt otroligt bra, men man tycker ju att man kanske ska läsa andra böcker när bokserien är utläst för tredje gången på en månad? Nä, nu överdrev jag. Många känner säkert en riktig Twilighttjej. Det gör nämligen jag och Olivia också.

En kompis, Sofia, länkade denna till oss, och vi har nu tillägnat den till vår käraste Twilight/Rob Pattinson-fantast Christina!



//Alexandra


På Ödets Vingar

På Ödets Vingar av Julia Sandström

"Julia Sandström vann Eragontävlingen 2006 och debuterar här med "På ödets vingar". Hon är 17 år och redan en driven författare. Detta är första delen i serien Nyckelväktarna."

Det var ett tag sedan jag läste boken så den sitter inte färskt i mitt minne. Men såhär står det på baksidan av boken:

Långt borta, uppe bland bergen, finns en mörk port. Där bakom verkar onda krafter, som bara väntar på att släppas fria. Den porten får aldrig mer öppnas.
   Det är Nyckelväktarna som skyddar nycklarna dit - runt om i världen lever de i det fördolda. Men nu ketar en okänd sammansvärjning efter dem! Någon är ute efter att låta ondskan släppas lös.
   Kariten Shanzoc är utsänd för att varna Nyckelväcktarna när han och hans trupp blir angripna. Handlöst faller han genom luften, och när han vaknar upp på en båt som seglas av människor är han ensam. Är han den ende som överlevt?

Detta är altså i början av boken. Människorna som hittar Shanzoc är Liva, Comil och deras morfar Pah. De tar hand om Shanzoc och tar med honom till staden. Men i staden händer något som gör att de kommer att behöva Shanzocs hjälp!

Jag tycker att den här boken är helt OK. Den är nog mer lämpad till yngre läsare, men som absolut går att läsas av de lite äldre. Man märker att Julia Sandström vunnit Eragontävlingen. På något sätt påminner böckerna lite om varandra. Här är det en egen påhittad värld med såkallade Kariter. Kariterna ser ut som människor fast de har vingar.
Jag har bok nummer 2 ståendes här hemma, men det har inte blivit av att jag läst den. Någon gång ska jag läsa ut den (vänta...dejavu) i alla fall, en bra fantasy bok för lite yngre!


"Hon går in i en tradition...
och hon gör det bra...
En ny författare är född."
- Ying Toijer-Nilsson
Svenska Dagbladet, 2008

I Nyckelväktarna ingår:

På ödets vingar

Så långt vingarna bär
Under vingarnas skugga (April 2010)







Yeey! Fyrtionde inlägget!



//Olivia


Stephenie Meyers nya bok!

Du har nog inte kunnat undgå Stephenie Meyers fantastiska böcker The Twilight Saga och The Host. Hennes nya verk handlar om newborn-vampyren Bree Tanner. Henne stöter vi på redan i den tredje Twilight-boken Eclipse (Ljudet av ditt hjärta). Nu till det viktigaste; bokens titel är “The Short Second Life of Bree Tanner“. Denna s.k. novell blev för lång för att vara med i den officiella guiden till Twilight-serien, så istället fick den bli en bok för sig. Jag fick nyligen lära mig att en novell är 1-99 sidor, “The Short Second Life of Bree Tanner“ är runt 200 sidor lång. På svenska kommer den att heta "Bree Tanners andra liv".

Boken kommer att släppas den femte Juni. Om man vill vara exakt så är det klockan 06.01 svensk tid. Den kommer faktiskt släppas samtidigt som USA!



Källa: http://www.twilightsweden.se/



//Alexandra

 


Snart sommar!

Ja, nu börjar man äntligen se lite tecken på att sommaren är påväg! Mycket av den till synes oändliga snön försvann på en vecka eller två. Nu har vi bara små snöhögar lite här och var på, för mig, helt obefintliga ställen (Sidan av vägen). Grenarna är rikliga med knoppar och solen värmer till och med en aning! Vi har bytt över till sommartid och dagarna blir bara längre och längre. I sommar ser jag fram emot att jobba och göra en massa roliga saker. Jag ska förstås också läsa jättemycket!

Här nedan är en bild från förra sommaren på mig och min knasiga väninna Malin! Umgås dock inte lika mycket med henne nu för tiden, och det tycker jag är jättetråkigt :/


Under sommaren 2009 blev många böcker utlästa! :)


//Alexandra

Molly Moon, Micky Minus och tankemaskinen

Georgia Byngs bedårande fantasy-serie om Molly Moon har en varm plats i mitt hjärta. Det var nämligen tack vare den första boken Molly Moons fantastiska bok om hypnos som fick mig att börja öppna ögonen för fantasy. Tidigare har jag berättat att det var Eragon som förde mig till fantasy-böckernas värld. Det är sant, men det är tack vare Molly Moon som jag faktiskt gav Eragon en värdig chans.

Det var i sexan jag läste första boken om Molly, så jag har svårt att komma ihåg vad den egentligen handlade om. Därför tänkte jag berätta lite mer om den sista boken Molly Moon, Micky Minus och tankemaskinen, eftersom det var den jag senast läste.

Molly Moon är fast besluten att återförenas med sin försvunne tvillingbror Micky. Men innan hon kan rädda honom måste hon hitta honom och han kan finnas var som helst i världen! Som tur är har hon stor användning av sina förmågor att hypnotisera, resa i tiden samt även att stoppa den, men det räcker inte långt när hon stöter på en dockliknande skurk vars plan är att utveckla världens största hjärna! Kan Molly, hennes trofasta hund Petula och bästisen Rocky dra nytta av Mollys nyupptäckta hemliga vapen tankeläsning för att besegra den smarta dockan och hennes hemska tankemaskin?

Boken är väldigt lättläst och skriven i berättandeform. Jag tycker verkligen att serien är jättemysig, men ändå lite förutsägbar. Precis som med Disney-filmer kan man redan i början av berättelsen lista ut att det kommer att sluta lyckligt. Jag tycker ändå att Molly Moon kan läsas av äldre läsare liksom yngre. Den är väldigt underhållande och alla karaktärer har sin charm, speciellt hennes mops Petula! Om man är sugen på att börja läsa böcker på engelska skulle jag tro att Molly är bra att börja med. Jag måste erkänna att jag inte läst dem på engelska själv, men jag kan tänka mig att språket inte är allt för komplicerat då den svenska översättningen har ett enkelt språk.

Orginaltitel: Molly Moon, Micky Minus and the Mind Machine
Antal sidor: 336
Översättare: Ylva Kempe
Bokförlag: B Wahlströms


Hela serien:
Molly Moons fantastiska bok om hypnos - 302 s.
Molly Moon stannar tiden - 317 s.
Molly Moon hypnotiska tidsresa - 314 s.
Molly Moon, Micky Minus och tankemaskinen - 336 s.
Bonus!* - Molly Moon och dominoeffekten - 75 s.

Sugen på den engelska versionen?
Molly Moon's Incredible Book of Hypnotism
Molly Moon Stops the World
Molly Moon's Hypnotic Time-Travel Adventure
Molly Moon, Micky Minus and the Mind Machine
Bonus! - Molly Moon's hypnotic holiday

* Med "Bonus" menade jag att denna korta berättelsen inte har någon särskild betydelse i serien. Den är mer som ett bonusavsnitt!

//Alexandra


Månskensvargen

Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm.


"Månskensvargen är en stark roman om kärlek och överlevnad i 1300-talets Sverige."

Boken handlar om 15 åriga Ylva. Hon lever på en gård med sin familj under 1300-talet. Hennes far lärde henne tidigt hur man sätter snaror och skjuta med pil och båge. Det kommer hon få användning för mer än hon anar.
För när Ylva är påväg hem till gården, efter en halv sommar på sätern, möts hon av tystnad och död.

"Där invid den stora stenen möter hon döden.
Döden reser sig svart och stor, han skymmer ljuset i dalen. Han breder ut armarna och kommer emot henne.
Så vacklar Döden till. Faller omkull mitt på stigen.
Han ropar något.
Rösten är hes, hon hör inte först.
Så når orden henne:
- Fly! Fly Ylva Ulvsdotter! Pesten är över oss. Alla är döda! Vänd om!
Fly om du ännu vill leva!"


Hon beger sig ut i skogen och lever på vad naturen kan erbjuda. Väl därute träffar hon en annan vilsen själ. En pojke. Han är underlig. Han pratar inte och detta stör Ylva. Men de slår följe och tillsammans försöker de överleva.

Att läsa denna bok var som ett verkligt hopp tillbaka i tiden. En tid då pesten härjade. Man får även ta del av när kyrkan var en stor del av livet, typiska seder och språk. 
Det är en tjock bok på ungefär 600 sidor. Men den är lätt-läst trots vissa gamla uttryck. Om man inte förstår något så finns det i slutet av boken några sidor med förklaringar på ord och uttryck, vilket faktiskt är spännande att läsa. Det står också lite korta stycken om hur man såg på religionen under medeltiden och om månadernas namn. Om man börjar med att läsa detta så kommer man verkligen in i medeltidens levnadsstil. Jätte fräckt att författaren Elvira Birtgitta Holm lagt till det i sin bok, man märker att hon är insatt och att hon vet vad hon skriver om. Som sagt: En bok om kärlek och överlevnad! Läsvärd!

Detta är första delen i serien. Tyvärr vet jag inte något om fortsättningen, det jag vet är att första boken (Månskensvargen) kom ut för ganska exakt ett år sedan. Jag får återkomma när jag vet!


 
//Olivia 



Wicked Lovely

 

Igår var jag i den stora staden Göteborg. Kikade in på Bokia och hittade "Wicked Lovely".


Redan förra året köpte jag en bok som hette "Ink Exchange" men det visade sig att det var andra delen i en serie. Sedan dess har Ink Exchange stått på hyllan. Men nu när jag gick förbi engelska hyllan såg jag denna Wicked Lovely. Hurra! Så jag köpte den. Nu ska jag b ara komma in i den på riktigt.

Boken handlar om Aislinn. Hon ser älvor, de går gömda i den dödliga världen. Men det finns regler som man måste följa: Man får aldrig stirra på en osynlig älva. Man får aldrig tala med en osynlig älva. Men först och främst: Aldrig dra till sig deras uppmärksamhet.
Aislinn har i stort sett brytit mot alla reglerna...

Jag har ännu inte riktigt kommit in i boken. Efter några sidor förstår jag nästan ingenting. Engelskan är rätt komplicerad men om jag bara fortsätter att läsa ska jag komma in i det (förhoppningsvis).  Allt jag vet är att det handlar om en tjej som ser älvor i vår värld.

Jag får återkomma när jag läst klart!




//Olivia

 


Shadow kiss

Olivia hade så rätt angående den här vampyrserien. Vampire Academy - Shadow kiss, by Richelle Mead är något av det bästa jag läst på länge. Stephenie Meyer - släng dig i väggen! (Skämt å sido. Klart jag tycker om The Twilight Saga)
Eftersom Olivia redan berättat om serien tänkte jag gå in lite mer djupgående på just denna tredje del av serien. Det kan hända att jag avslöjar en del händelser från de två tidigare böckerna, men jag ska försöka undvika så många avslöjanden som möjligt.

Rose och de andra halvvampyrerna (The Dhampirs) närmar sig slutet på sin livvaktsutbildning, som tränar upp dem till proffsiga vakter åt de trolldomskunniga vampyrerna, the Moroi. Det är ett viktigt test kvar, the field experience. Det är en övning där alla Dhampirs får var sin Moroi att vakta när lärarna låtsas vara de blodtörstiga Strigoi, själlösa vampyrer som suktar efter andra vampyrers blod. För Rose var det en självklarhet att hon skulle få vakta sin bästa vän Lissa, eftersom de har ett speciellt band. Rose är Shadow kissed. När Rose var med om en bilolycka med Lissa och henne familj var Lissa den enda som överlevde, men hon använde sina unika krafter för att återuppväcka Rose. Enda sen dess har Rose kunnat läsa Lissas tankar och känna hennes känslor. Detta är väldigt praktiskt när hon kommer att vara Lissas vakt när utbildningen nått sitt slut. Men lärarna har andra planer för Rose under fältövningen. För att Rose ska lära sig att vara en utmärkt vakt måste hon kunna skydda Moroi som hon inte kan känna av, så hon får vakta Christian, Lissas pojkvän, som inte är en av Roses bästa vänner. Rose får helt enkelt finna sig i detta, men saker och ting blir svårare när spöket av en nyligen bortgången vän dyker upp under hennes prövningar. Vad vill han och vad ska Rose säga till sitt försvar när prövningarna inte går som förväntat? Vem skulle tro på henne om hon berättade att hon såg spöken?

Vampire Academy är inte bara en spännande fantasy-serie utan även en underhållande och romantisk ungdomsserie. Alla karaktärer har sin charm, men huvudkaraktären Rose och hennes attityd slår det mesta. Berättelsen är skriven från hennes synvinkel. Detta gör så att känslorna för de andra karaktärerna förstärks ytterligare. Rose känslor och tankar greppar ett hård tag om en och det är väldigt svårt att lägga boken ifrån sig.

Här är de andra böckerna i serien:
Vampire Academy
Vampire Academy - Frostbite
Vampire Academy - Shadow kiss
Vampire Academy - Blood promise
Vampire Academy - Spirit bound (kommer ut som inbunden 2010-05)
(Vill du ha Spirit bound som häftad så får du tyvärr vänta till November)

Böckerna finns även att läsa på svenska:
Törst
Fruset blod
Skuggkysst


//Alexandra

Alice's Adventures in Wonderland

Åh, vem har inte lyckats förälska sig i Lewis Carroll's underbara saga om Alice i Underlandet? Och vem har inte varit helt beroende av Disney's fantastiska filmatiserade version av äventyret?



Grattis på vardagsdagen!

Ni har säkert inte heller missat Tim Burton's nya version av berättelsen? Även detta är Disney!



Ja, det finns faktiskt fler filmatiserade versioner av den här berättelsen, och tog egentligen bara upp de man känner igen mest.

Egentligen finns det inte så mycket att säga om boken om man redan sett filmerna. I många fall brukar filmerna vara mycket olik böckerna de baseras på, men i Alice fall tycker jag att de har skapat ett rättvis bild av sagan. Dock är det en annan härlig känsla att faktiskt läsa berättelsen. Man upplever den på sitt eget sätt. Precis som med alla böcker.
För er som faktiskt inte sett denna saga på film och inte har någon aning om vad den handlar om, så lyder handlingen såhär:
Alice började tröttna på att sitta vid sin syster på stranden. Hon satt ändå bara och läste! Alice tittade på sidorna, men de hade inga bilder. "Vad ska man med en bok utan bilder?", funderade Alice. Plötsligt såg hon en kanin, men ingen vanlig sådan. En kanin med stiliga kläder och som oroligt blickade ner på sitt fickur. "Åh kära nån! Jag är sen!". Fort skuttade kaninen iväg och Alice skyndade nyfiket efter. In i ett kaninhål sprang han och Alice var honom tätt i hälarna. Väl inne faller hon ner, ner, ner. Väl nere befinner hon sig i det mystiska Underlandet. Ett land där katter kan le och försvinna, djur kan prata och galna hattmakare har tebjudningar med påskharar!

För ovanlighetens skull försökte jag återberätta början av berättelsen med egna ord, istället för att skriva av baksidan. Det stod faktiskt inget på baksidan, och boken var på engelska, så jag tänkte att jag skulle försöka förklara på mitt sätt och på mitt eget språk. Ja, nu vet ni!

Min utgåva är från adlibris. Jag fick dock boken i present av en väninna, och jag kan med säkerhet säga att hon beställde den därifrån. Detta är en oerhört vacker bok, med guldkantade sidor och vackert illustrerade bilder. Alice tycker att varje bok ska innehålla bilder, så är det ju en självklarhet att boken om henne själv ska ha flera sidor med bilder som speglar hennes äventyr!

//Alexandra



Alexandra tipsar roman!

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini

Nu är ju den här bloggen till endast för ungdomsromaner och, framför allt, fantasy! Jag tyckte dock att denna roman var så bra att den åtminstone fick läggas in som ett tips.

Detta är en mycket berörande berättelse om två kvinnor i Afganistan. Jag rekommenderar den verkligen om du är en bortskämd skitunge. Då kanske du lär dig att värdera det du har. Är du väldigt bortskämd och älskad kan du ju passa på att läsa Pojken som kallades det.

Just nu läser jag tredje boken i serien Vampire Academy. Den är oerhört bra, men eftersom Olivia redan gjort ett inlägg om serien kommer inte jag att skriva något. När jag är klar med den serien har jag planerat att satsa på att läsa Percy Jackson-böckerna. Nej, jag har inte sett filmen, men däremot trailern, och det räckte för att väcka mitt intresse.
Hur skamligt det än är så har jag inte läst Sagan om ringen-böckerna, eller, Ringarnas Herre som serien enligt den nyöversatta versionen heter. Därför kommer jag antagligen skriva inlägg om dessa böcker framöver. Bara så att ni vet!

//Alexandra


Shoo len

Av Douglas Foley (www.douglasfoley.se)

Hon skulle ha släppt väskan. Då hade Gabi inte behövt sparka henne så hårt. För vad ska Karim göra nu? Kvinnan de rånade visade ju sig vara Nikoos mamma - Nikoo som Karim är kär i.

Det är en månad kvar till skolavslutningen i nian och framtiden står för dörren. Gabi och Karim är gamla vänner som har hjälpt varandra i vått och torrt. Men efter misshandeln av Nikoos mamma uppstår det en spricka i deras vänskap. Gabi bryr sig varken om skola eller framtid. Han vill ha snabba pengar, och de enda som räknas är hans kompisar. Karim däremot står vid ett vägval, han och Nikoo är förälskade i varandra och han måste berätta för henne vad han har gjort och försöka ta avstånd från Gabi utan att vara en svikare.

Detta, mina vänner, är en modern tragedi, och en otroligt bra sådan! Med det avslöjar jag ingenting, för det får man reda på redan i prologen.

Jag valde den här ungdomsromanen till läsprojektet i skolan, och det är ett val jag nog aldrig kommer att ångra.
För att gå in lite mer på handlingen så kan jag berätta att det handlar om livet i Stockholms förorter. Att bo där och ha invandrarbakgrund gör i vissas mening samhället orättvisare. Därför inte alltid samhället ställer upp för dem, ska inte heller de ställa upp för samhället! Allt är bara en kuliss, det finns ingen riktig rättvisa i Sverige. Vem tror man på mest; En medelålders svensk polis eller en femtonårig pojke med invandrarbakgrund? Det är tankar som dessa som rör sig i karaktärernas huvud.
Jag var själv mycket fördomsfull innan jag läste boken, och jag tror att det är väldigt nyttigt att ungdomar läser den. Man förstår hur de tänker, varför de gör saker de inte borde och hur vänskap kan vara viktigare än att följa lagen. Att inte vara någon svikare. Samtidigt är det en romantisk berättelse, men inte bara från en tjejs synvinkel, som de flesta av de romantiska böckerna jag läser är ifrån. I Shoo len får man läsa om spirande tonårskänslor från både killar och tjejers synvinklar.

Därför är denna sköna häftade romanen ett måste i bokhyllan där hemma!

Andra böcker av Douglas Foley:
Shoo Bre
Ingen återvändo
Habib-böckerna (För yngre läsare)


//Alexandra


Väktarens lärling

Av Joseph Delaney

"Nu är det bara du kvar, min son. Du är den siste. Det sista hoppet. Någon måste stå emot de mörka krafterna. Och du är den ende som kan göra det"

Tom Ward blir antagen som läring till traktens Väktare. Det är ingen lätt uppgift Tom har framför sig, många av Väktarens tidigare lärlingar har misslyckats, några har till och med dött. Redan från början sätts Thomas på svåra prov, han måste lära sig att driva ut spöken, binda häxor och fördriva boggartar. Men när han luras att befria den ondaste häxan av alla, Mor Malkin, blir livet mer skräckfyllt än han någonsin skulle kunna drömma om.

Ska dra det kort. Detta är en serie där varje bok har en titel som börjar med "Väktarens...". Ointressant fakta, fast samtidigt viktigt ifall man letar efter fortsättningar!
Bokserien är väldigt lättläst, men inte för det barnslig. Den är mörk, full av spänning och mystik. Man får lära sig en del om olika häxor, boggartar och andra magiska, men framför allt, onda väsen. Därför rekommenderar jag serien starkt!

Fortsättningar:
Väktarens förbannelse
Väktarens hemlighet
Väktarens strid
Väktarens misstag
Väktarens offer

//Alexandra

Partyprinsessan



Nu är partyprinsessan av Meg Cabot äntligen utläst!
Någon gång ska jag köpa bok nr 8 (av 10) Prinsessa påväg. Det är en bra serie, kanske lite seg ibland. Men detta är en typisk mellan-bok. Man läser den fort mendan man väntar på att någon annan bok ska komma ut. Men detta betyder naturligtvis inte att den är dålig. Tvärtom så är den faktiskt rätt kul att läsa. Mia, som huvudkaraktären heter, tänker väldigt många roliga tankar som hon skriver ner i sin "dagbok." Och det är inte ett sådant tänkande som man är van vid. Det hon skriver i sin dagbok är ganska annorlunda, på ett roligt sätt. Hon får alltid saker om bakfoten och kan göra bort sig rätt rejält. Jag älskar också hur hon beskriver sin inte-alltid-så-trevliga farmor. Underbart!

Nu när det är helg så hade jag tänkt mig att fortsätta att läsa på TrueBlood serien. Bok nr 4 Dead to the world. Hoppades att kunna läsa ut den så jag kan fortsätta serien. Men icke då. Boken ligger kvar i skåpet i skolan. Attans! Då kan det faktiskt vara tur att man har lite outlästa böcker som ligger hemma. Det får bli sista boken om Anya och hennes Vrener VREN: Hemligheternas port. Har just börjat på den, men texten är väldigt lätt så det går fort att läsa den, så får man äntligen veta hur allt slutar!

Läs på!


//Olivia

Tänk om det där är jag

Av Johanna Lindbäck

" 1. Var helt normal. Helt vanlig. Alldeles 100% normal.
2. Ha normala kläder. Ha normalt smink. Ha normal stil. Säg normala saker. Gilla normala saker. Var bara helt normal i precis allt.
3. Var inte speciell och jobbig och överduktig och frånstötande pluggig.
4. Var öppen och utåtriktad och prata med alla. Ha inte förutfattade meningar. Var snäll och trevlig och glad och vanlig. Låtsas vara det i alla fall. Ta kontakt. Oavsett. VAR ÖPPEN!
5. Gör om, gör rätt och lyckas den här gången, please, lyckas för guds skull. Det är nu eller aldrig."

Denna ungdomsroman är nog en av de mest mysiga böcker jag läst! Den handlar om en tjej som heter Agnes som precis har flyttat med sin familj till Umeå. Där ska hon fortsätta sin gymnasieutbildning och har då precis börjat tvåan. I sin förra skola hade hon det inte så lätt, men nu har hon gett sig själv strikta regler: Hon ska bli precis som alla andra, normal helt enkelt!
Hon gör stor framgång, får många nya kompisar och hänger även med några killar. Men trots fasaden av självsäkerhet gömmer sig en osäker flicka bakom det normalt sminkade ansiktet. De kan på riktigt inte tycka att jag är rolig. De är säkert bara snälla mot mig...

Jag har faktiskt inte läst Johannas tidigare böcker och jag blev verkligen positivt överraskad när jag insåg att denna 224 sidor långa boken var så bra! (Fast jag måste erkänna att det var nog en av de klenaste ryggar jag någonsin stött på! Den är kartonnage.)
Den är rolig, romantisk, men framför allt mysig. Jag mådde hela tiden så bra när jag läste den, och vägrade lägga ifrån mig den. Tyvärr tog den ju slut allt för fort, just av den anledningen. Det bästa med den är att man känner igen sig så mycket. I alla fall jag. I vissa fall undrade jag om det fanns folk som övervakade mig, precis som i filmen "The Truman Show" med Jim Carrey i huvudrollen. Den var så klockren för en vanlig tjej som går i gymnasiet, så jag är verkligen glad att jag inte stötte på den förrän nu när jag går i gymnasiet! Oj, det hade jag ändå inte kunnat göra. För den kom visst ut 2009.

Det är verkligen en oerhört läsvärd ungdomsroman!

//Alexandra


Eragon

Eragon av Christopher Paolini


En pojke...
En drake...
En värld av äventyr...


Eragon bor med sin morbror och kusin i en liten by i landet Alagaesia.
De lever ett vanligt liv som bönder och de jobbar och stretar. En dag när Eragon är ute och jagar finner han en konstig saphir blå sten. Han tar med det hem, men vad han inte vet är att det är ett ägg. Ett drakägg. Efter komplikationer hemma på gården ger sig Eragon och Saphira ut i en värld full av magi, maktkamper och framförallt faror!

Tänker ni nu: "Men filmen sög ju, orka läsa boken." 
FEL. Böckerna är så mycket bättre än filmen. (så brukar det vara i de flesta fallen) 

Denna bok var en av de första riktiga fantasy jag läste. Därför har den en speciell plats i mitt hjärta (om man får lov att låta så poetisk) Eragon är vad jag kallar en riktig fantasy. Christopher Paolini har skapat en egen värld där bl.a Alver, Dvärgar och Drakar lever. Men det finns också andra mindre kända varelser som tex. Urgaler och ra´zac.
På insidan boken har han ritat upp landet med städer, byar, sjöar, öar, floder och hav. Det är blir så levande. Jag kan kanske inte jämföra den med J.R.R Tolkiens böcker. Men Christopher ligger honom tätt i hälarna.
Som de flesta böcker kan jag inte ens börja beskriva hur Eragons värld fungerar. Älskar du fantasy och inte läst Eragon, så har du missat något!

Det var meningen att Arvtagaren skulle bestå av tre böcker. En trilogi. Men nu verkar det som om en fjärde bok håller på att skrivas. Den  har ännu inget officiellt namn eller omslag. Arvtagaren kommer alltså att bli en quadrologi (fyra böcker)





Fortsättningarna i serien Arvtagaren:

Den Äldste
Brisingr
(Får återkomma med namnet när den saken är klarare) 





//Olivia











 


The Summoning

The Summoning av Kelley Armstrong



"My name is Chloe Saunders and my life will never be the same again. All I wanted was to make friends, meet boys, and keep on being ordinary. I don´t even know what that means anymore. It all started on the day that I saw my first ghost-and the ghost saw me.
Now there are ghosts everywhere and they won´t leave me alone. To top it all off, I somehow got myself locked up in Lyle House, a "special home" for troubled teens. Yet the home isn´t what it seems. Don´t tell anyone, but I think there might be more to my housemates than meets the eye. The question is, whose side are they on? It´s up to me to figure out the dangerous secrets behind Lyle House...Before its skeletons come back to haunt me."

Boken handlar altså om Chloe Saunders. Hon är nyss 15 år fyllda. Hennes pappa jobbar mycket utomlands så hon bor med sin faster/moster. Chloe älskar film och vill gärna bli den nästa Spielberg. och när hon förklarar saker så jämför hon det ofta som en filmscene, vilket är annorlunda men riktigt bra. Detta är en mycket spännande bok och den kan till och med bli lite läskig (tycker jag som är väldigt lättskrämd) 
Chloe ser spöken. Men vem skulle tro på henne om hon berättade det? Inte många, därför hamnar hon på Lyle House. Där finns några andra instabila ungdomar. Men det är något skummt med dem. Det är något skummt med hela stället tycker Chloe. För en gångs skull så utspelar sig inte boken på highschool. Nu är de på ett mindre ställe med färre personer som man lär känna. En unik idé, med många oväntade händelser i. Väntar spänt på tredje delen som kommer nu i april!


Fortsättningar i Darkest Powers serien:

The Awakening
The Reckoning (april 2010)




//Olivia




www.chloesaunders.com


 










 

 






 

 


Vi Bugar oss!

Jaa, behövs det någon närmare beskrivning på dessa böcker? Nej jag tror knappast det! 
Det blir en hyllning istället! Tack J.K Rowling för fantastiska böcker.

Harry Potter







Pirater!


Av Celia Rees

När jag ändå var inne på pirater tänkte jag att jag kunde skriva ett kort inlägg om en annan piratbok jag läst. Den heter liksom rubriken Pirater! och är inte som vilken sjörövarhistoria som helst. Denna handlar nämligen om tjejer, vilket jag tycker är hur coolt som helst!

"Nancys äventyr på haven är oavbrutet spännande..." /Svenska Dagbladet

Kalla mig lat, men jag tar och skriver av baksidan igen. Det är för er skull, kom ihåg det!

Här ställs vi öga mot öga med hjärtlösa plantageägare som är ofattbart förmögna, blodtörstiga pirater, och inte minst bokens två tuffa hjältinnor som trotsar konventionerna och riskerar allt för att undkomma ett fasansfullt öde. Men det är också en fantastisk kärlekshistoria och en actionspäckad skildring som levandegör ett stycke oförglömlig historia.

Inte nog med att det handlar om kvinnliga pirater, det visar också mer den verkliga sidan av sjöröveriet. Det är inte alltid ett frivilligt och så lyxigt liv som det verkar i många sjörövarhistorier, och inte heller behöver alla pirater vara onda människor. Vi får se det från en mycket speciell synvinkel helt enkelt!

Celia har även skrivit en bok som heter Häxa, som jag dock inte läst, men den ska vara riktigt bra den med!

Hittade bara en tillräckligt stor bild på det engelska omslaget, men det får duga!

Som sagt, kort inlägg, men denna roman är absolut läsvärd!

 

//Alexandra


RÅD

Jag har nu hittat mig en till serie som jag tror är bra! Serien heter Immortals av Alyson Noel. Första boken heter Evermore.


Ever är sjutton år. Hon överlever en bilolycka där hela hennes familj omkommer. Hon bor sedan med sin faster/moster i californien. Ever plågas av sin förmåga att läsa tankarna på människor runt omkring henne.
Här känner jag igen lite från olika böcker jag läst. Lite från Vampire Academy och lite från den telepatiska Sookie i Trueblood. Jag får återkomma med en riktig recension när jag läst boken!

Men jag har ett råd till alla er bokläsare: Köp en bok i taget! Jag har själv många gånger gjort misstaget att köpa på mig två eller tre böcker i taget, när jag inte ens vet om jag gillar serien eller inte. Det resulterar till många böcker som bara står och samlar damm. Och nu gör jag det igen. Börjar på en ny bok när jag redan har olästa böcker. Men jag kan inte hjälpa det! jag vill bara ha mer och mer.
Jag måste helt enkelt erkänna för mig själv att jag är en "Bookaholic" och vet ni vad? Jag gillar det!




//Olivia


 


Skattkammarön

Av Robert Louis Stevenson

Det var Disney-filmen Skattkammarplaneten som lurade på mig denna otroliga äventyrsberättelse! Den är givetvis basserad på Roberts superasgrymma berättelse!


Älskar låten och var bara tvungen att dela med mig av den!

"Äventyret börjar när unge Jim Hawkins får en skattkarta i sin hand. Med hjälp av en godsägare och en läkare seglar Jim till Skattkammarön för att hitta skatten. Men ombord på fartyget finns också den enbente kocken John Long Silver, egentligen styrman hos kapten Flint, den ondskefulle piraten som en gång grävde ner skatten. Det är han som skaffat fram besättningen åt godsägaren. Ett gäng bestående av Silvers gamla skeppskamrater!"

Baksidan av boken summerade som vanligt vad som skulle ha tagit en timme för mig att berätta om. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag bara tycker den är så otroligt bra! Egentligen är den väldigt mörk och dyster rakt igenom, men av någon konstig anledning tycker jag om det. Den är spännande, hemsk, hopplös, otrolig! Ja, jag vet inte vad! Den är en riktig klassiker och jag tycker alla bör ha läst den.

Mitt omslag på boken är illustrerad av Martin Bergström. Han har även illustrerat bilderna i boken, och det är otroliga bilder må jag säga. Man kan fastna mitt i boken bara för att titta på bilderna, och jag ljuger inte om den saken! Det kan jag lova. Vill ni ha en lika vacker bok som mig tycker jag att ni ska ta er ett kik på adlibris!

Detta fick bli ett kort inlägg, men det finns inte så mycket mer jag kan säga... Förutom: LÄS DEN!

//Alexandra


Bläckhjärta

Av Cornelia Funke

Det var ett tag sedan jag läste Bläckhjärta, men i somras läste jag den tredje och sista boken, så det är ändå ganska färskt.

"Mörkret var gråaktigt av regn och främlingen var knappt mer än en skugga. Bara hans ansikte lyste mot Meggie."

Även om slutet av serien är färskt på minnet är jag inte alltför klar med detaljerna från början av trilogin. Så jag kommer berätta om serien lite mer allmänt:
Det handlar om en flicka som heter Maggie, och hennes far Mo. De har båda en mycket speciell gåva. De kan läsa böcker och få självaste sakerna och karaktärerna i berättelserna att materialiseras mitt framför dem. Mo lyckades en gång för länge sedan läsa in sin fru i en bok, och fick i utbyte ett gäng skurkar till vår värld! Detta tog hårt på honom, och i första boken är han fortfarande, efter flera år, på jakt efter den där boken som hans fru hamnade i. Boken är ju egentligen bara en port till den värld som finns bakom de tryckta bokstäverna, men det han inte vet är att även hans dotter har lyckas få förmågan att öppna den!

Det finns väldigt många roliga karaktärer i denna trilogi som jag inte alls nämnt, men jag vågar inte skriva för mycket ifall jag är helt ute och cyklar! Jag läste den första boken för tre-fyra år sedan, och då visste jag inte att jag en dag skulle göra en redovisning av den på internet... Innan varje kapitel finns det ett passande citat från andra böcker. Detta är jättebra då man kan hitta massvis med spännande böcker! Det som jag kan tycka är jobbigt när man läser är att det byts synvinkel mellan kapiteln. Konstig formulering där.. Jag menade att ena stunden kan man se vad som händer med Mo, och plötsligt går det över till en helt annan karaktär på en helt annan plats.  Det gör ju så man har en väldigt bred blick över historien, men läser man långsamt kan detta vara väldigt frustrerande. När jag läste den första boken var jag en väldigt långsam läsare, så jag vet hur det är!

Den har ett enkelt språk och kan därför läsas av även yngre läsare.

Fortsättningar:
Bläckmagi
Bläckdöd

Bläckhjärta har även filmatiserats! Förvånansvärt bra! Jag var helt säker på att jag skulle bli besviken på den, precis som jag blev med Eragon när den filmen kom ut. Jag fann bara alla felen. Eftersom jag hade läst Bläckhjärta så mycket tidigare än filmen kom så märkte jag väl inte lika mycket fel, och det vara bara bra i det fallet!  Här har ni trailern:





En annan bok som jag läst av Funke är Drakryttaren. Den skulle jag nog endast rekommendera för yngre läsare. Den var inte dålig, inte alls! Den var jättemysig på många sätt. Den hade väl helt enkelt inte den rätta kryddan för oss lite äldre.

//Alexandra


Krigarhjärta

Av Henrik Larsson

Krigarhjärta är första delen av serien Blodsarvet, och är en av både mina och Olivias favoritserier. Som du redan sett på namnet är författaren till och med svensk! Inte för att det skulle vara något förvånadsvärt, men tänk ändå att vårt lilla land har sådana otroliga författare.  Det fantastiska är ju att veta att bokserien med säkerhet inte blivit dåligt översatt, eftersom vi läser den på det ursprungliga språket serien är skriven i. Ja, som ni märker är detta ingen besvikelse, inte i närheten.

"Nioårige Eriks liv tar en dramatisk vändning när den lilla byn han lever i skövlas av ett krigarfölje. Han tas till fånga och förs som slav till ett stenbrott i det främmande och varma Söderland.
Åren går och Erik växer sig allt starkare. Långsamt börjar han förstå att han inte bara är en vanlig bondpojke, utan att ödet har något betydligt större i beredskap för honom..."

Detta är direkt citerat från bokens baksida, och det är nästan så att jag har lust att öppna boken och läsa hela historien igen! Fast det har jag förstås inte tid med. Jag måste ju berätta om den för er!

Som jag sa tidigare är denna serie skriven av en svensk författare direkt på svenska. Det gör hela berättelsen så mycket klarare, vackrare. Man ler nästintill efter varje ord man läser. Jag kan tyckas vara en aning överentusiastisk, men ni skall inget säga förrän ni själva läst serien!

Den här serien är, som jag berättat förut, på sätt och vis väldigt lik Sagan om klanen Otori. Det handlar båda om slagen efter makten och freden, fast i helt olika kulturer. Därför kan det vara oerhört kul att läsa båda, som jag funnit mig nöjet att göra!

Det spelar ingen roll hur bra jag tycker Krigarhjärta är, jag tror ändå att jag gillar uppföljaren Isöhäxan ännu mer. Så läser man den första boken har man en underbar tvåa att se fram emot! Jag vet inte vad det är Henrik gör, men på något sätt är man lika fast när de är ute och vandrar, som när det är strid...

Jag och Olivia sitter spännt och väntar på den tredje, och troligtvis sista, boken!

//Alexandra


Marked

Marked är första delen ur serien House of Night av P.C and Kristin Cast.

"Then I saw him. The dead guy. Okay, I realized pretty quick that he wasn´t technically ´dead´. He was undead. Or un-human. Whatever. Scientist said one thing, people said another, but the end result was the same. There was no mistaking what he wasand even if I hadn´t felt the power and darkness that radiated from him, there was no frickin´was I could miss his Mark, the sapphire-blue crescent moon on his forehead and the additional tattoing of entwining knot work that ramed his equally blue eyes. He was a vampyre, and wors. He was a Tracker."


Zoey är en vanlig sexton-åring. Hon går i highschool, dejtar skolans populäraste kille och oroar sig över läxor. Men en dag förändras hennes liv drastiskt. Hon blir märkt. När man blir märkt måste man flytta in på privat skolan House of Night. Under fyra år ska hon genomgå många förändringar tills hon tillslut är en fullbordad vampyr, det vill säga om hon klarar förändringen. I vissa fall så stöter kroppen bort förändringen och då finns det ingenting man kan göra åt det. Då är det slut.

Här kan man finna många likheter mellan Hous of Night och Vampire Academy. Men det finns också många olikheter. I Zoeys värld lever vampyrer sida vid sida med människor. Vampyrism är en fysiologisk reaktion som ibland förekommer när tonåringars hormon värde stiger. När värdet stiger så kan det i vissa fall leda till att en förändring startas. Förändringen till vampyr. Så alla vet om att vampyrer finns, men man ser dem aldrig ute på stan. När man färändras flyttar man till House of Night, där man kommer i kontakt med vuxna vampyrer. Om man inte gör det så blir man bara sjukare och sjukare tills man tillslut dör.
Om det nu finns en vetenskaplig förklaring till vampyrism är det väl inte så mycket fantasy? Jo, det är det visst. Här finns mycket magi och gamla gudinnor. Och även stark vänskap och mycket kärlek. Och såklart så finns det "highschool" intriger runt varje hörn.

Längtar och väntar efter 7:e boken. Läsvärd!

Läs även:
(Rekomenderas på Engelska)

Betrayed
Chosen
Untamed
Hunted
Tempted
Burned
Awakened (Januari 2011)


Vill du läsa på Svenska?

Vampyrens Märke
Sveket
Utvald
Svart ängel
(Juni 2010)



//Olivia




www.houseofnightseries.co.uk

www.atombooks.co.uk



Vren

VREN "De glömda rummen" av Lotta Olivecrona



"Svensk fantasy har fått tillökning med en ovanligt god berättare." -Sydsvenskan


Första sidan förklarar väldigt bra vad som hänt:

"Upptäckten som kom att förändra mänsklighetens framtid gjordes av en slump vid partikelacceleratorn i Kalgorod. Trots strängaste sekretess dröjde det inte länge innan nyheten, att språnget ut i hyperrymden inte längre var science fictrion utan fysiskt möjligt, spreds över värrlden. Tjugotvå år senare, år 2107, genomfördes det första lyckade hoppet med en bemannad farkost och åtta år därefter den första interstellära resan. Under ed kommande knappt tre hundra åren upptäcktes och koloniserades tretton solsystem och visade sig ha beboeliga planeter och stora delar av jordens trångbodda befolkning emigrerade från sin födelseplanet. Stora mängder råvaror skeppades in från rymdvärldarna och jorden upplevde en storhetstid där kultur och handel blomstrade. Rymdåldern, som tiden kom att kallas, fick ett bittert och blodigt slut när rymdvärldarnas växande missnöje med jordens överhöghet resulterade i ett krig som kom jorden att förlora kontrollen över sina forna kolonier och isoleras från dem.
Central administration och kommunikation slogs ut på ett tidigt stadium och människorna på jorden tvingades klara sig ensamma eller sluta sig samman i mindre grupper. När inbördeskrig och epidemier fått befolkningsmängden att sjunka till en nivå som jordens egna knappa resurser kunde försörja hade den avancerade teknologin gått förlorad."


Boken utspelar sig flera hundra år senare. Anya hittar en vren när hon är ute i skogen. Hon har aldrig sett en vren förut. Vrenen är det enda utomjordiska ras som blev kvar på jorden. Anya såg den livsfarliga vrenens sylvassa tänder. Men han var skadad. Ska hon hjälpa honom eller låta honom ligga och dö? Hon bestämmer sig för att hjälpa honom. Men vrenen är inte van med den behandling han får av Anya.

Jag rekomenderar denna bok varmt. Boken har en spännande vinkling på hur en framtida värld skulle kunna se ut. Hur människan behandlar vrenen är hemskt att läsa om, vilket gör Anyas relation till sin vren mycket egendomlig och stark. Tillsammans tar de sig igenom många svårigheter. Läs den!

Läs även fortsättningarna:

VREN Tornets hemlighet
VREN Evighetens port



//Olivia


www.bonniercarlsen.se

Deluxe

Deluxe av Anna Godbersen


"I en värld av lyx och bedrägeri - lever några ungdomar farligt skandalösa liv."


Gillar du 1800-talets prasslande kjolar, tedanser och baler så är detta boken för dig. Deluxe utspelar sig i Manhattan i slutet av 1800-talet. Här lever den vackra Elizabeth Holland med sin fina familj. Men så försvinner Elizabeth plötsligt ur deras liv. Detta är något för New Yorks skvaller sidor. Man letar utan att finna något spår efter henne. Man förmodar att hon har drunknat i Hudson floden. Istället för Elizabeths bröllop blir det ett begravning. New york sörjer stadens omtyckta celebritet, men vissa ser det som sin tur att ta ett steg fram i ljuset.


"Medan hon fortfarande var i livet var Elizabeth Holland inte bara känd för sin skönhet , utan även för sin höga moral, och livet efter detta borde därför erbjuda henne en upphöjd plats med god utsikt. Om Elizabeth suttit och tittat ner på sin egen begravning denna speciella oktobermorgon hade hon säkert känt sig hedrad av att alla fina familjer i New York kommit dit för att ta farväl."


Boken börjar med Elizabeths begravning och hoppar sedan tillbaka till tiden innan hennes död. Då får man följa med olika händelser som leder till begravnings dagen. En läsvärd bok som på riktigt tar dig tillbaka till debutantbalernas och vackra maskeradbalernas tid.

Hemligheter, romantik, avundsjuka, svek, humor och fantastisk känsla för historiska detaljer. Jag kunde inte lägga Deluxe ifrån mig.
- Cecily von Ziegesar, författare till bl.a Gossip Girl-serien.



Läs även fortsättningarna:
Rivaler
Avund (Juni 2010)


Read the English versions:
The Luxe
Rumours
Envy
Splendor




//Olivia


www.wahlstroms.se




Ögat över månskäran

Ögat över månskäran av Libba Bray 

"Ögat över månskäran är en palett av prasslande kjolar, åtsittande korsetter och stränga konversationer i ett viktorianskt England. Men här finns också magiska systraskap, dolda nattliga möten och skrämmande övernaturliga krafter som obönhörligt styr fyra flickors öde"


Gemma Doyle är uppvuxen i Indien men på hennes sextonårsdag händer det något föfärligt som gör att hon måste resa tillbaka till England. väl England börjar hon på internat/flickskolan Spence där hon får lära sig att måla och andra saker som är bra att kunna för en blivande hustru. Men tiden där blir inte som hon hade förväntat sig. Gemma är inte som andra flickor. Hon har gåvan att öppna upp en annan värld. En värld som Gemma och hennes vänner kallar "riket". Riket är mycket olik deras egen värld. Där kan de vara fria, sitta på de vackra ängarna, skåda de underbara blommorna och ta del av den kraftfulla magin. Men med magin kommer mycket ansvar. Frågan är bara: vem ska ta ansvaret?

"Fröken Doyle. Ni leker ett mycket farlig lek. Om ni inte slutar nu, så måste jag ingripa. Jag ber er att sluta medan ni kan."

1800- talets sätt att leva är verkligen annorlunda jämfört med hur vi lever nu. Det märker man tydligt i boken. Där är de baler med vackra klänningar och strikta tebjudningar. De måste alltid vara artiga och flickorna är ständigt på jakt efter en blivande make. Då är det skönt att boken bryts av ibland med den magiska världen.
Genom boken sätter flickorna sig i svårare och svårare situationer och mörka krafter kommer närmare. Den är helt klart läsvärd då den är spännande, romantisk och vacker.

"Vinden byter riktning och för med sig en stark och ljuvlig doft av rosor. På andra sidan ravinen se jag henne bland markens torra höstlöv. En hjort. Hon får syn på mig och sticker in bland träden. Jag springer efter, men inte för att jaga henne. Jag springer för att jag kan, för att jag behöver det. För att jag vill undersöka hur långt jag kan komma innan jag måste stanna."



Fortsättningar
Upprorsänglar
Längtans rike



// Olivia


Sagan om klanen Otori


                   

Dagen började sorgligt. När jag kom till skolan samlades alla elever för att få höra en tråkigt nyhet. Vår engelska lärare, Erik, hade avlidit. Även om vi inte kände honom så bra var det ändå hemskt, dels med tanke på att han bara var 39 år och lämnade efter sig tre barn och fru. Döden är oundviklig, det vet vi. Men krig är något som ser till att folk dör tidigare än de borde. Så när jag tänkte på denna hemska händelse kom jag att tänka på just krig, och då på bokserien Sagan om klanen Otori.

Sagan om klanen Otori består av fem böcker. Eftersom jag inte kan avslöja handlingen i alla böckerna får jag berätta om den första boken, som heter Över näktergalens golv. Jag hittade den perfekta beskrivningen av handlingen på adlibris. Ursäkta min lathet...

Den grymme krigsherren Iida Sadamu ruvar trygg bakom sin fästnings murar. Näktergalsgolvet som sjunger vid varje steg skyddar honom mot lönnmördare. Ingen kan nå honom.

I en avlägsen och fridsam bergsby lever en ovanlig pojke. Takeo har ännu inte upptäckt sitt sanna jag, och känner inte till sin avlidna fars hemlighet. Men hans stillsamma liv förändras för alltid den dag då krigsherren Iida Sadamu skövlar och bränner hans hemby.

Takeo räddas av den unge herremannen Otori Shigeru, som för honom till sitt hem. Där sätts han i lära i allt en ädling behöver veta, men också i andra färdigheter - de märkliga, närmast jagiska förmågor som tillskrivs det legendariska Släktet. Långsamt upptäcker Takeo sanningen om sig själv, och om det öde som väntar honom.

Personligen älskar jag den här serien. Den har allt en bok behöver för att vara riktigt bra: Spänning, äventyr, kärlek, vänskap, förräderi, hämnd och framför allt synen på ära. Eftersom handlingen utspelar sig i Japan under den feodala tiden kommer man riktigt in i hur Japanerna tänkte. Det blev helt logiskt att man skulle skära halsen av sig om man hade svikit sin ledare, eller något i den stilen. Allt är ett maktspel och endast den allra listigaste segrar. Det jag försöker säga är att det är olikt på sättet vi ser saker och ting. Man får lära sig en annan kulturs sätt att tänka under en annan tid och får anpassa sig efter det. Det är också detta som gör det så spännande, då alla spelar ett spel, och man kan inte lita på någon...

Läser ni själva boken kommer ni kanske att förstå vad jag menar. Till dess kan jag bara säga att det är en oerhört bra bokserie!

Den fjärde boken, Vid hägerns skarpa skri, är en sequel till trilogin. Den utspelar sin alltså hela 15 år senare.

Den femte och sista boken, Och himlens vida väv, är vad man kallar en prequel, och för att förklara vad det betyder på ett enkelt sätt, så är det vad som hände innan första boken.

Jag får förstås inte glömma att berätta att författaren av serien är Lian Hearn. Det är dock ett pseudonym. Hennes riktiga namn är Gillian Rubinstein.

Till sist vill jag bara nämna en bokserie som på ett sätt är väldigt lik denna. Den heter Blodsarvet och är skriven av författaren Henrik Larsson. Den påminner om Otori för att även denna handlar om slagen för makten och rättvisan - fast i en annan kultur! Nämligen vår egen! Det har hittills kommit ut två böcker och en tredje är påväg! De heter Krigarhjärta och Isöhäxan. Så tycker du om Otori MÅSTE du läsa även dessa böcker. Jag kommer att berätta mer om serien i inlägg framöver. 

//Alexandra

 

 

 

 


Vampire Academy






Detta är serien Vampire Academy av Richelle Mead.

"She must be protected at all times from the fiercest and most dangerous vampires of all - the ones who will never die.

"Lissa and I had been friends ever since kindergarten, when our teacher had paired us up together for writing lessons. Forcing five-year-olds so spell Vasilisa Dragomir and Rosemarie Hathaway was beyond cruel, and we’d–or rather, I’d–responded appropriately. I’d chucked my book at out teacher and called her a fascist bastard. I hadn’t known what those words meant, but I’d known how to hit a moving target.
Lissa and I had been inseparable ever since."


Denna serie är rätt komplicerad att förklara, men jag ska försöka så gott jag kan! I boken finns de tre olika
sorters vampyrer. Halv-vampyrerna (dhampir), De "goda" vampyrerna (moroi) och de onda odödliga vampyrerna (strigoi)

Huvudpersonen är Rose Hathaway. I början av boken är Rose och hennes bästa kompis Lissa ute på rymmen. De har varit iväg från St. Vladimir´s Academy i två år men blir nu hittade av skolans skickliga väktare. De har inget att säga till om och förs tillbaka till skolan.


"Oh God, if we could just make it- Ten feet from the car, a man stepped directly into our path. We came to a screeching halt, and I jerked Lissa back by her arm. It was him, the guy i´d seen across the street watching me. Under different circumstances - say, when he wasn´t holding up our desperate escape - I would have thought he was hot. But his hotness was irrelevant now. He was only an obstacle keeping Lissa and me away from the car and our freedom. The footsteps behind us slowed, and I knew our pursuers had caught up." 


Väl där väntar sura lärare och baktalande klasskamrater. Rose är en såkallad dhampir och håller på att bli tränad till en väktare själv (så som alla dhampirer blir.) Hon har redan bestämt att hon ska bli Lissas väktare eftersom de har ett speciellt band. Bandet mellan dem låter Rose känna alla Lissas känslor vilket är perfekt när hon är väktare. Men hon ligger nu två år efter i träningen, och lärarna är inte säkra på att Rose är den rätta för jobbet. Såklart blir den temperamentsfulla Rose rasande, men det finns inte så mycket hon kan göra åt det. Det gäller nu för henne att visa för lärarna att hon kan ta igen de två åren hon har missat och satsa på skolan. Det blir inga mera fester och barnsligt betéende. Detta kan vara mycket svårt om du är Rose Hathaway, men hon är villig att göra allt för Lissa och hon tvekar inte att använda knytnävarna om någon förolämpar hennes bästa kompis. Vilket inte förbättrar hennes inflytande på lärarna. Rose och Lissa har en tuff tid framför sig: De upptäcker mer och mer egendomliga saker om deras sammanlänkning och får tampas med falska rykten och förbjudna romanser.

"Lissa and I had been friends ever since kindergarten, when our teacher had paired us up together for writing lessons. Forcing five-year-olds so spell Vasilisa Dragomir and Rosemarie Hathaway was beyond cruel, and we’d–or rather, I’d–responded appropriately. I’d chucked my book at out teacher and called her a fascist bastard. I hadn’t known what those words meant, but I’d known how to hit a moving target.
Lissa and I had been inseparable ever since."

Som sagt så är jag ett stort V.A fan. Här finns highschoolbekymmer så som intriger, elaka divor och svåra relationer. Men boken är även spännande då de gäller liv och död.

"Lissa realized it too, and the look on her face - scared and fragile, no more princess - made my decision for me. It didn´t matter that Kirova had spoken the other day about giving me my freedom. I was going to ruin everything, right here and right now."





//Olivia

 

 

 


Böcker räddar håltimmar

Vi har böckerna att tacka för våra roliga håltimmar! //A&S

Så här kul har man på håltimmarna

Så här kul har vi på våra håltimmar!

Fyra nykomlingar


Detta skulle bli en bra dag. Det kände jag redan på morgonen. Min klass har sovmorgon varje tisdag och slutar efter endast två lektioner! Det var dock inte detta faktum som förgyllde min dag. När jag anlände hem efter en fridfull och ljus skoldag hörde jag den välbekanta tonen av ett sms. Mina böcker hade äntligen kommit!


De fyra nya böckerna, som min mor är och hämtar just i denna stund, är:

- Vingklippt ängel
- Vampire Academy - Shadow kiss (tredje boken i serien)
- Shoo Len
- Vår lilla hemlighet

Snålt med fantasy, ja, det måste jag ju faktiskt erkänna. Men Vampire Academy, som man ju hör på titeln, är förstås av genren fantasy! Ni kommer att få höra mer om den serien av Olivia inom en snar framtid. Det var nämligen hon som så varmt rekomenderade serien till mig, och det är ju faktiskt hon som är vampyrfreaket av oss!
De andra tre böckerna är vad jag med mitt enkla språk kallar "problem-böcker". Vad jag menar med det kommer ni få höra mer om framöver då jag tänkt skriva inlägg om samtliga.

Just nu läser jag dock andra boken i en mysig fantasy serie som heter Septimus Heap. Så mina nykomlingar får vänta ett tag till innan de får sin plats bland de utlästa böckerna i bokhyllan.

//Alexandra


En prinsessas dagbok



Tiara och Dr Martens av Meg Cabot. Detta är första boken i En Prinsessas dagbok serien. Glöm allt vad ni har sett i Filmen, detta är inte likt. Läs och se själva!

Boken handlar om Mia Thermopolis. Hon bor med sin mamma på manhattan och är en typisk osynlig tonåring. Eller ja...hon trodde att hon var en typisk tonåring tills hon får reda på att hennes pappa är furste och hon är prinsessa. Men vem vill inte vara prinsessa? Det kan jag tala om för dig. Mia vill inte vara prinsessa. Hur ska hon av alla människor kunna lära sig att trippa runt på höga klackar? Det är då hennes farmor kommer in i bilden. Farmor ska lära henne att gå, stå och prata som en prinsessa, det är bara det att farmor är inte den snällaste av människor. Hon är lite mer som en skräcködla. "Inte konstigt att farfar fick en hjärtattack i sängen och dog. Antagligen vände han sig om en morgon och tog sig en ordentlig titt på sin fru."

Boken är skriven som en riktig dagbok. Så man får alltid veta saker efter att de har hänt, vilket kan vara lite frustrerande. Men det är ändå bra för du får verkligen lära känna Mia. Boken är full med roliga pinsamheter och den går fort att läsa. Jag har nu stannat av lite med just dessa böcker. Jag är på bok nummer sju (Partyprinsessan.) Hmm...undrar varför jag stannade? Får börja läsa dem igen!



"Bridget Jones för tonåringar"
 "Skön tidtypisk bok med hög igenkänningsfaktor som bjuder på många skratt." -Frida
 


Fortsättningar:
Kär?
Spotlight
Till er tjänst
Prinsessa i rosa
Prinsessa i högform
Partyprinsessan
Prinsessa påväg
Prinsessan Mia
Prinsessa föralltid (Mars 2010)
             
    





//Olivia







Strange Angels


Av Lili St. Crow

"Dark, dangerous, and sexy! Dru Anderson is a tough new heroine whose story you won´t be able to put down."


Serien heter A Strange Angel Novel och handlar om 16 åriga Dru Anderson. Hon beskrivs som en
"Night Hunter. Knife Thrower. Heart Breaker." Dru är annorlunda och hon har inga vänner. Det hinner hon inte med eftersom hon sällan stannar i samma stad länge nog för att skaffa några. Hennes pappa reser runt i landet och jagar varelser från "The Real World" en värld där zombies, spöken, varulvar och vampyrer inte är sagor...det är verklighet. Dru är van vid detta livet och har sedan tidig ålder fått lära sig att slåss och använda vapen. Livet flyter på tills en dag då Drus pappa inte kommer hem igen. Hon är ensam i huset när hon hör ett skrapande ljud från ytterdörren. Rädd och skräckslagen måste hon kämpa för att hålla sig vid liv. För nu har de mörka varelserna därute bestämt sig för att slå tillbaka. Och gissa vem de har på sin meny?


"If she can´t last until sunup, it´s game over..."



Ja, jag kan faktiskt hålla med om att detta är en bra bok som man bara vill ha mer och mer av. Dock känns det som om detta bara är en upptrappning till de följande böckerna. Man känner inte riktigt att den kommer igång. Men det gör ju att man vill läsa mera. Två böcker har givits ut och den tredje väntas komma ut i juli 2010. Jag längtar!


Serien i ordning:

Strange Angel
Betrayals
Jealousy (29/7-10)







//Olivia

Alexandra tipsar!

Under mina år som bokmal har jag stött på en hel del underbara böcker som helt klart är värda att läsa. Här nedan finner ni en kort lista på böcker jag med säkerhet minns är bra, men som jag skulle ha svårt att recensera då de inte ligger färskt på minnet. De tillhör inte alla samma genre.

-
ÄNGLAR OCH DEMONER, av Dan Brown. Visserligen inte allt för längesedan jag läste denna genialiska berättelse. Den var ruggigt spännande att läsa, när då hela handlingen utspelade sig på ett dygn. Huvudkaraktären Robert Langdon ska på den tiden hitta en antimaterie för att rädda Vatikanstaten från ett fasansfullt öde!
Det finns en tidigare bok om Robert Langdon, och den har ni säkert hört talas om, Da vinci koden.

- KÄR I FEL KILLE!, av Laura Peyton Roberts. Det var flera år sedan jag läste denna sköna, underhållande ungdomsroman. Kär i fel kille handlar om en vanlig tonårstjej vid namn Melissa. Man borde väl inte kunna säga att någon är "fel kille", men att förälska sig i ett spöke kan lätt medbringa vissa komplikationer...

- FÖR BRA FÖR ATT DÖ, av Christina Wahlden är en gripande roman om hur mobbning kan leda till det allra värsta; viljan att ta livet av sig. Stella bestämmer sig just för detta och finner genom en internetsajt en kille vid namn Joel som även han vill försvinna för all framtid. De bildar en självmordspakt...
"... en bok som inte väjer för det svåra och som ger upphov till många frågor... det är svårt att lägga ifrån sig boken när man börjat läsa." Svenska Dagbladet

- GÖR VAD DU VILL, av Erlend Loe. Boken börjar med att man får läsa ett sms: "Vi störtar. Älskar dig. Gör vad du vill. Pappa." Julie är arton år och har allt man kan önska sig: pengar upp över öronen, goda vänner och möjligheter inför en god framtid. Allt utom en sak: sin familj. Båda hennes föräldrar och storebror hade gjort en visit till Afrika, men återvände aldrig hem till Norge. Kvar stod Julie i en stort hus och ändlöst med pengar tillsammans med den polske hantverkaren Krzysztof. Inget betydde längre något för den unga kvinnan och hon bestämde sig för att på något sätt återförenas med sin familj. Att även hon skulle kunna tyna bort från världen. Upp far hon med plan över hela världen, i hopp om att själv vara med om en flygolika...
Även om den kan tyckas låta hemskt deprimerande så är det faktiskt riktigt underhållande, men samtidigt berörande.

- KLOCKAN 10.31 PÅ MORGONEN I KHAO LAK, av Pigge Werkelin och Lena Katarina Swanberg. Pigges återberättande av hur han förlorade sin fru och två barn i tsunamikatastrofen som ägde rum i December 2004, men som ändå betämde sig för att försöka överleva.
"Hans berättelse griper tag i hjärtat och är en smärtsam påminnelse om hur snabbt allting kan förändras." Norra Skåne

- MITT HOPPLÖST NORMALA LIV, av Joanna Nadin. Rachel Riley är uttråkad. Det är dags att få saker och ting att hända! Som nyårslöfte lovar hon att sätta snurr på sitt förutsägbara liv. Hon ska bli litterär, börja dricka kaffe och avslöja bästa kompisen Deppige Eds sanna sexualitet. Och hon lyckas. Över förväntan...
Oerhört rolig bok rakt igenom! Den uppskattas nog även av yngre läsare, men med det menar jag inte att den är för barnslig! Och om så vore fallet så kräver livet lite barnslighet ibland!

//Alexandra


TrueBlood

 



Charlaine Harris är författaren till böckerna om Sookie Stackhouse.
Nu måste jag ju såklart berätta att TrueBlood är egentligen namnet på TV serien som är baserad på böckerna: "Southern Vampire Mysteries" eller "The Sookie Stackhouse Novels" som böckerna heter. Lägg märke till att jag strök under baserad. För egentligen har TV serien inte så mycket med böckerna att göra. De som har sett några avsnitt av trueblood tror att böckerna bara handlar om sex. Sådant är inte fallet.

Serien handlar om Sookie Stackhouse. Hon jobbar som servitris i en bar i Bon Temps Louisiana. Sookie har en speciell förmåga: Hon kan nämligen läsa andras tankar, ens så kallad telepat. Hon ser det dock inte som någon förmåga utan mer som en defekt. Sookie har inte dejtat på åratal eftersom det helt enkelt inte går när man hör precis vad ens dejt tänker. Men en dag kommer Bill in i baren. Det är precis vad hon har väntat på. Äntligen får hon se en livs levande (höhö) vampyr. Det var ungefär 4 år sedan som vampyrerna kom ut ur kistan (som man så humorisktiskt kallade det) efter att japanska forskare forskat fram syntetblod på flaska. De konstgjorda blodet kallas just trueblood. Nu kan vampyrer leva sida vid sida med människor. Vilket är mer eller mindre sant.
Det bästa med Bill, förutom att han är vacker, är att hon inte kan "höra" honom. Vid sidan av detta blir en kollega till Sookie brutalt mördad och många bevis pekar mot vampyrerna.

Jag är på bok nummer 4 av 10 möjliga. Och jag gillar dem faktiskt! Sookie är lite små rolig och de näst kommande böckerna blir bara bättre och bättre. Engelskan är hyfsat enkel men ett tips är att ha en ordbok liggande bredvid. 

Detta är böckerna som finns:

DEAD UNTIL DARK
LIVING DEAD IN DALLAS
CLUB DEAD
DEAD TO THE WORLD
DEAD AS A DOORNAIL
DEFINITELY DEAD
ALL TOGETHER DEAD
FROM DEAD TO WORSE
DEAD AND GONE
DEAD IN THE FAMILY
(Maj 2010)






//Olivia 


Syskonkärlek

Av Katarina von Bredow

Nu är klockan snart halv fyra och jag kan inte sova. Kan du svara mig på en sak? Får man bli alldeles varm och matt i kroppen av att se sin egen brorsa? Får man det, ens om han är den snyggaste och finaste killen i hela universum? Jag kan inte hjälpa det! Och jag skäms så inihelvete.

Syskonkärlek
är Katarina von Bredows första ungdomsroman och publicerades 1991. Det blev en succé, och efter det har hon skrivit ett flertal ungdomsromaner som har fångat många av Sveriges ungdomars hjärtan. Alla hennes berättelser handlar förstås om kärlek som ung. Kittlande, sprudlande, men framför allt förbjuden kärlek.
I syskonkärlek träffar vi Amanda och Ludvig, för utåtstående helt normala syskon. Men bakom vardagens fasader delar de en hemlighet; De älskar varandra, på ett helt annat sätt än vad syskon brukar göra. Trots deras försök att finna kärlek på annat håll går det inte att stoppa inledningen till ett kärleksförhållande. I hemlighet lever de lyckligt, men verkligheten lurar bakom varje hörn.

Personligen tycker jag att Syskonkärlek är ett av Katarinas främsta verk och är en av de bästa ungdomsromanerna jag läst! Boken är skriven från Amandas synvinkel och författarens fantastiska sätt att skriva får en att verkligen förstå Amandas känslor. Varför skulle hon inte få vara tillsammans med sin bror? Varför skulle det vara fel på något sätt? Kärleken övervinner väl allt? Denna romantiska svidande berättelsen är oerhört svår att lägga ifrån sig. Jag själv streckläste den och det var med ett tugnt hjärta jag gick vidare till en annan bok...

"Läsaren bringas ur fattning en stund, sitter där med förnuft, känsla och en mycket bra bok i en enda röra" /Expressen

... Som tur var hade jag köpt in fler böcker av Katarina som jag kunde sätta tänderna i! 




Dessa är Katarina von Bredows andra ungdomsromaner:

- Knappt lovlig, 1996
- Som om ingenting, 1999
- Hur kär får man bli?, 2004
- Expert på att rodna, 2005
- Räcker det om jag älskar dig?, 2006
- Som jag vill vara, 2007
- Bara inte du, 2009










Alla dessa böcker finner ni på www.adlibris.com

//Alexandra



Olivia

Hej!
Det är jag som är Olivia och jag är bokmal.
"Hej Olivia"
Jag har vart bokmal i...nästan 4 år nu. Jag vet, 4 år är inte alls mycket!
Jag måste erkänna att när jag var yngre så hatade jag att läsa. Jag tror inte jag hade
läst ut en hel bok förens jag läste en i 6:an och jag måste erkänna att det var Systrar I Jeans.
Inget ont om systrar i jeans, absolut inte! Men min boksmak har nu gått över till bara fantasy.
Det blev lite Harry Potter, Eragon, Krigar Hjärta och såklart senare Twilight.
Fast vem har inte läst Twilight nu? Jag måste erkänna att jag var fast där ett tag.  
Men jag ville ha mera! Jag började leta runt på adlibris och hittade The Summoning.
Detta var min första engelska fantasy. Sedan dess har jag hållt mig till engelska böcker.

Just nu går mitt bokliv i temat "Vampyr" Japp, lite små nördigt men det hör väl till genren.
Jag har altså bestämt mig för att läsa så många vampyr relaterade böcker som möjligt.
Så om ni Twilight fans vill fortsätta att läsa om vamps så ska jag försöka hjälpa er så gott
jag kan. Jag har än så länge läst serier som: Vampire Academy, House Of Nights,
Strange Angels
och nu är jag inne på True Blood.

Det var min bok bakgrund. Lite annan fakta om mig själv skulle kunna vara att jag liksom
Alexandra gillar musik. Jag går första året på gymnasiet med inriktning estet musik.
Mitt förstainstrument är trummor och jag har 3 katter och en hund. Det var väll ungefär det
jag hade att bjuda på som en introduktion. Jag kommer såklart berätta mera om böckerna
ovan vid ett senare tillfälle. God Natt!

//Olivia

Alexandra


Som rubriken redan avslöjat heter jag Alexandra och är en av de två som ska skriva inläggen på den här bloggen. Både jag och Olivia finner nöjet i att läsa böcker och tycker att böcker visst, i många fall, kan vara bättre än filmer. Med detta menar jag naturligtvis inte att filmer är dåligt. Jag älskar filmer, och det om något är vad jag lägger mycket tid på. Det jag menar är att bara för att filmer finns behöver man inte strunta i att läsa böcker. Det är inte samma sak så att säga.

Jag har nog alltid tyckt mycket om att läsa. Under min barndom gick jag ofta till biblioteket med min farmor och lånade nog mer böcker än vad jag hann med att läsa. Det hindrade mig dock inte från att finna skönheten i böckernas fantastiska värld. Under hela låg- och mellanstadiet läste jag korta och väldigt lättlästa böcker så som Sune och många av B. Wahlströms lättlästa böcker. Jag skulle nästan våga säga att det nog snarare var en tävling mot mig själv att klara att läsa ut så många böcker som möjligt, istället för att finna de mest värdefulla. Böcker på 700 sidor var helt uteslutet tills dess att en väninna till mig rekomenderade Eragon. Då var jag fast. Ingen återvändo.

Jag läste en hel del under högstadiet, men det tog inte all tid av min fritid. Jag spenderade även mycket tid på musik, då jag älskar att sjunga och spela piano. Nu är jag sexton år och studerar på gymnasiet, men läser ännu, och för att hålla uppe intresset kom jag och Olivia på den här bloggen.

Det var nog allt ni behöver veta om mig. Hoppas (när vi fått in några riktiga bokinlägg) att bloggen ska vara till nytta för er!

//Alexandra


Bokblogg A&O


Hejsan alla där ute som kan tänkas läsa!

Vi, Alexandra och Olivia, har nu tänkt att börja med en liten bokblogg!
Här kommer vi att rekomendera och recensera olika böcker,
mestadels fantasy och ungdomsböcker av olika slag. Vi är även intresserade av vad ni andra bokmalar har att rekomendera.



RSS 2.0