Shiver

Shiver av Maggie Stiefvater i serien The Wolves of Mercy Falls

The pack circled around me,
tongues and teeth and growls.

  
 SHIVER-LINGER


Ända sedan olyckan har Grace vart fascinerad av vargarna i Mercy falls. Hon har följt deras flock en längre tid, eller snarare: hon har följt en specifik varg under en längre tid. Vargen med de gula ögonenhennes varg. Men när en kille i staden dödas av en djurattack dras invånarnas uppmärksamhet mot vargarna. Grace vill inget annat än att hålla jägarna borta från skogen. Borta från hennes varg.
En kall natt så sitter det en pojke utanför hennes hus, Grace tvekar inte en sekund. Hon känner igen de där gula ögonen allt för väl.

Smakprov:

"He stood at the edge of the woods in our back yard, his yellow eyes steady on me as I filled the bird feeder or took out the trash, but he never came close. In between day and night, a time that lasted for ever in the long Minnesota winter, I would cling to the frozen tyre swing until I felt his gaze.

I was never afraid of him. He was large enough to tear me from my swing, strong enough to knock me down and drag me into the woods. But the ferocity of his body wasn´t in his eyes. I remembered his gaze, every hue of yellow, and I couldn´t be afraid. I knew he wouldn´t hurt me."

Detta är en väldigt mysig och unik bok, inte alls någon Twilight-werewolves-wannabe.
Huvudkaraktärerna är Grace och Sam och man får läsa ur bådas synvinkel vilket alltid är ett plus.
Grace och Sam är väldigt olika och det märker man starkt i boken. Sam är konstnärssjälen: Lugn, mjuk, läser poesi, spelar gitarr, sjunger och skriver egna låt texter.
Grace är väl nästan hans motsats. Hennes starka sidor är siffror, matte, struktur...hon har aldrig förståt sig på poesi. Ändå dras de till varandra. När man läser så är det som om de känt varandra långt innan de "träffades" Vilket man kan säga är sant. Boken är inte bara mysig, den är väldigt fint skriven på ett vemodigt sätt, vilket bara gör den ännu finare. Tummarna upp för Shiver!

The Wolves of Mercy Falls:

Linger

Forever (Juli 2011)

Finns även på svenska:

Frost

//Olivia





Perfect Chemistry

Perfect Chemistry av Simone Elkeles i serien Rules of Attraction

"Everyones knows I´m perfect. My life is perfect. My clothes are perfect. Even my family is perfect."
Så börjar Brittanys del i boken och den beskriver henne ganska bra...på utsidan i alla fall. Om man fortsätter läsa så lyder nästa mening: "And although it´s a complete lie, I´ve worked my butt off to keep up the appearance that I have it all."

"Senior year. I should be proud I´ll be the first family member in the Fuentes household to graduate high school. But after graduation, real life will start. College is just a dream."
Detta är en del från Alex första sida, och den beskriver hans situation väldigt bra.

Brittany, en rik south sider och Alex (Alejandro) en fattig north sider, lever helt separata liv, det enda de delar är samma skola. Där är det fortfarande uppdelade. Alejandro hänger med sitt gäng LB (Latino Blood) Och när jag säger gäng menar jag inte bara att de är hans kompisar. Det är ett riktigt gäng, med allt som tillhör: Rivalitet mot andra gäng från andra stadsdelar, droghandel och skottlossningar. Han lever ett farligt liv, allt för att skydda sin familj.
Brittany lever också ett komplicerat liv men på ett helt annat sätt. I hennes liv är det viktigt att ha den perfekta fasaden, eller...det säger i alla fall hennes mamma. Brittany tror att eftersom hennes äldre syster Shelly inte är perfekt så måste Brittany vara det i stället. Och det går bra. Men allt hon egentligen bryr sig om är att ta hand om sin cp skadade syster. Om Brittany kommer in på det rätta colleget så kan hon fortfarande bo hemma och ta hand om Shelly.
Men hennes perfektion är påväg att falla. Det börjar så smått den dag hon börjar kemin (chemistry). Hennes nya lab partner för i år är den farliga gängmedlemmen Alex. Brittany vet att om man vill överleva, så ska man inte blanda sig med LB (Latino Blood) Det vet alla. Men vad har hon för val? Hon måste klara kursen för att komma in på sitt college. Nu måste de jobba tillsammans och i och med det börjar något att ändras och svälla, en kemisk reaktion har uppstått. 

När jag beskriver denna bok känns det som jag återigen skriver om hush hush. De träffas i ett No ämne...Hmm, det känns bekant? Är det inte det bästa sättet för två helt olika individer att tvingas ihop? som varandras lab partner? Det kan både Nora och Patch tillsammans med Bella och Edward bekräfta. 
Ändå är detta något helt annat. Faktikst något att det bättre jag har läst.
Boken är skriven från både Brittanys och Alex vinkel, vilket gör boken ännu bättre.
Här finns det inga ytliga problem utan boket har ett djup som är på riktigt! Det finns inget övernaturligt av något slag, vilket i detta fall är mycket skönt då det händer tillräckligt mycket utan något inslag av vampyrer, varulvar, fallna änglar o.s.v Denna bok behöver inget övernaturligt för att fånga läsaren. 
Jag tog mig igenom denna bok i ett drag. Fick den på förmiddagen och läste ut den följande natt. Man kom snabbt in i den och helt plötsligt hade jag läst över 100 sidor! 
Under detta dygn tog jag mig igenom fniss, lycka, spänning, sorg, gråt men framförallt äkta kärlek.

Så. Himla. Läsvärd.

Fortsättningen handlar om Alex lillebror Carlos (Har hört att den är minst lika bra)

Rules of Attraction


//Olivia


What are the odds?

Jag står inne på Bokia och kollar på deras magra bokhylla med engelska böcker när en tjej plötsligt börjar prata med mig på just detta språk. Engelska. Jag blir glatt överraskad och försöker hänga med. Hon pekar på en hög av Hush, hush och berättar att hon just läst ut denna bok och att hon verkligen gillade den. Jag blir ännu gladare för jag förstår vad hon pratar om och håller med henne om att det är en jättebra bok, eftersom jag nyss läst den själv. Då förklarar hon att det är en av hennes kompisar hemma i USA som är på omslaget (!) Och att hon fortfarande blir förvånad varje gång hon ser boken ute i affärerna. Min mycket intelligenta komentar blev:  "Really?? That´s awesome!"

Detta gjorde verkligen min dag, jag kan bara hoppas att det var på riktigt. Ni ser ju på bilden nedan att det inte är en pjåkig framsida heller. 





























//Olivia

Svindlande Höjder

Av Emily Brontë

Det känns svårt att skriva en bra recension om en riktig klassiker som amatör, men försök se detta från min "ungdomliga synvinkel". Jag är ingen expert som vi alla förstår, så här får ni bara läsa mina simpla åsikter.

Jag är sällan kräsen gällande böcker. Svindlande Höjder ett engelskt litterärt verk skrivet under 1800-talet, men ändå tycker jag den svenska översättningen är oerhört vackert, ja, översatt. Berättelsen är välskriven för att dra det kort. På engelska heter boken Wuthering Heights, och är namnet på hushållet som berättelsen till största del utspelar sig i.

Baksidan:
Hittebarnet Heathcliff kommer som liten till familjen Earnshaw på Wuthering Heights. Pojken växer upp olycklig och svåråtkomlig, älskad av sin fosterfar och fostersystern Catherine men avskydd av sin fosterbror. När fosterfadern dör försvåras Heathcliffs liv och den enda som fortfarande älskar honom är hans tvillningsjäl Catherine.
Men ödet och missförstånden ska skilja dem åt - något ingen av dem någonsin kommer över. Catherine gifter sig med en vän från barndomen och hämnden blir Heathcliffs enda mål. Tillbaka i sin uppväxttrakt i ett storslaget Yorkshire återser han Catherine och mellan dem finns allting kvar, samtidigt som allt är för sent. En insikt som för alltid förmörkar Heathcliffs värld.
Den passionerade och uppslitande kärlekshistorien mellan Heathcliff och Catherine som får sådana förgörande konsekvenser hör till den engelska litteraturens mest välkända och har gjort Svindlande Höjder till en av de riktigt stora klassikerna.

Jag ska dra det kort, eftersom jag som sagt inte är någon expert. Som sagt är den välskriven och vacker. Men jag skulle rekommendera det till vana läsare för att snabbt inte finna den seg. Den är så mörk, dyster och instängd på något sätt, men såklart är det just därför jag tycker om den! Man får uppleva hur kvinnor kunde ha det på 1800-talet. I Stolthet och Fördom får man känna på den oerhört passionerade kärleken, men i Svindlande Höjder får man istället se hur kärlek kan forma och förvränga en människa om något skulle gå snett. Kärleken formar dessa karaktärer till grymma och omänskliga varelser, om du frågar mig.

Så som sagt: Rekommenderas till vana läsare för att uppleva det magnifika med Svindlande Höjder! När jag hade läst de sista sidorna fann jag mig själv berörd på ett annat sätt en de böcker jag vanligtvis läser berör mig. Det var äkta.. som om den var skriven direkt från ett tilltrasslat hjärta..

//Alexandra



Fall Out Boy




The best of us can find happiness in misery...

 

Är egentligen en låt-text, men det stämmer så bra!

//Alexandra



RSS 2.0