Månskensvargen

Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm.


"Månskensvargen är en stark roman om kärlek och överlevnad i 1300-talets Sverige."

Boken handlar om 15 åriga Ylva. Hon lever på en gård med sin familj under 1300-talet. Hennes far lärde henne tidigt hur man sätter snaror och skjuta med pil och båge. Det kommer hon få användning för mer än hon anar.
För när Ylva är påväg hem till gården, efter en halv sommar på sätern, möts hon av tystnad och död.

"Där invid den stora stenen möter hon döden.
Döden reser sig svart och stor, han skymmer ljuset i dalen. Han breder ut armarna och kommer emot henne.
Så vacklar Döden till. Faller omkull mitt på stigen.
Han ropar något.
Rösten är hes, hon hör inte först.
Så når orden henne:
- Fly! Fly Ylva Ulvsdotter! Pesten är över oss. Alla är döda! Vänd om!
Fly om du ännu vill leva!"


Hon beger sig ut i skogen och lever på vad naturen kan erbjuda. Väl därute träffar hon en annan vilsen själ. En pojke. Han är underlig. Han pratar inte och detta stör Ylva. Men de slår följe och tillsammans försöker de överleva.

Att läsa denna bok var som ett verkligt hopp tillbaka i tiden. En tid då pesten härjade. Man får även ta del av när kyrkan var en stor del av livet, typiska seder och språk. 
Det är en tjock bok på ungefär 600 sidor. Men den är lätt-läst trots vissa gamla uttryck. Om man inte förstår något så finns det i slutet av boken några sidor med förklaringar på ord och uttryck, vilket faktiskt är spännande att läsa. Det står också lite korta stycken om hur man såg på religionen under medeltiden och om månadernas namn. Om man börjar med att läsa detta så kommer man verkligen in i medeltidens levnadsstil. Jätte fräckt att författaren Elvira Birtgitta Holm lagt till det i sin bok, man märker att hon är insatt och att hon vet vad hon skriver om. Som sagt: En bok om kärlek och överlevnad! Läsvärd!

Detta är första delen i serien. Tyvärr vet jag inte något om fortsättningen, det jag vet är att första boken (Månskensvargen) kom ut för ganska exakt ett år sedan. Jag får återkomma när jag vet!


 
//Olivia 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0